Ungdomar och unga vuxna
Ungdomar och unga vuxna är den grupp som främst är prioriterad i det förebyggande arbetete mot oönskade graviditeter.
Sexual risk taking – perceptions of contraceptive use, abortion, and sexually transmitted infections among adolescents in Sweden 468 kB, Uppsala Universitet
En avhandling om svenska ungdomars inställning till, och erfarenhet av preventivmedel, abort och sexuellt överförbara infektioner.
Förebyggande arbete
"När alla barn är välkomna" 1,57 MB, Socialstyrelsen
Rapport från nordisk konferens om prevention av oönskade graviditeter och om sexuell och reproduktiv hälsa 2010.
Bättre förutsättningar för det förebyggande arbetet 704 kB, Regeringen
Socialdepartementets arbetsgrupp för förebyggande av oönskade graviditeter föreslår bland annat att kursplanerna för sex- och samlevnadsundervisning förtydligas liksom att skolhälsovårdens roll för att främja elevernas sexuella och reproduktiva stärks.
Att förebygga oönskade graviditeter 495 kB, Socialstyrelsen
En kartläggning, beskrivning och analys av verksamheters arbete med ungdomar och unga vuxna.
Effekter av att subventionera p-piller för tonåringar på barnafödande, utbildning och arbetsmarknad 204 kB, Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering, IFAU
Rapporten visar att aborter och tonårsfödslar minskar i de kommuner och landsting som subventionerar p-piller för tonåringar. Subventionen verkar däremot inte ha några effekter på flickornas framgång på arbetsmarknaden.
Preventivmetod
Akut p-piller 1177
Akut-p-piller, även kallat dagen efter-piller, räknas inte som ett vanligt p-piller och är inget graviditetsskydd i vanlig bemärkelse. Istället är det ett sätt att förhindra att det blir en graviditet efter att man har haft oskyddat samlag eller om det finns en risk för att det skydd man använde inte fungerade. Akut p-piller säljs receptfritt på apotek.
Avbrytande av graviditet
Om abort 1177
Beroende på hur långt graviditeten kommit kan man antingen göra en abort med läkemedel i form av tabletter eller med operation. Abort med läkemedel görs fram till och med graviditetsvecka nio. Därefter görs aborten med en operation.
Abortverksamheten till och med graviditetsvecka 12 524 kB, Socialstyrelsen
En kartläggning av landstingens rekommendationer, prioriteringar, behandlingspraxis och väntetider till abort under tidig graviditet.
Medicinska aborter, fördelning av arbetsuppgifter – praxis och regelverk 379 kB, Socialstyrelsen
En utreding som sett över barnmorskors deltagande vid medicinska aborter. Gällande medicinska aborter bör barnmorskor få en större roll i arbetsprocessen.
Rättsliga rådets behandling av abortärenden 46 kB, Socialstyrelsen
Information om hur Rättsliga rådet behandlar ärenden som rör bland annat sena aborter samt om vilket underlag som behövs för att rådet ska kunna ta ställning i varje enskilt fall.