Hivportalen är Nationella Hivrådets webbplats och administreras av Smittskyddsinstitutet. Det är främst Nationella Hivrådets information som du kan nå via hivportalen.se men även information från andra aktörer som arbetar med hiv, STI och sexuell hälsa nationellt och internationellt. Hivportalen bygger på länkar till andra webbplatser.
Nationella Hivrådets uppgifter
Till Nationella Hivrådets uppgifter hör att följa upp och analysera det som görs i samhället på området, på såväl lokal, regional som nationell nivå. Rådet ska även
-
verka för att skapa öppenhet kring hiv och STI, sexuellt överförda infektioner
-
motverka stigmatisering och diskriminering av hivinfekterade personer och deras anhöriga
-
identifiera utvecklingsbehov.
Rådet sammanträder fyra gånger per år.
Nationella Hivrådets sammansättning
Nationella Hivrådet utses av Smittskyddsinstitutets generaldirektör. Rådets ledamöter representerar olika myndigheter, kommuner, landsting och ideella organisationer som på olika vis bedriver arbete för att minska smittspridningen av hiv/STI.
Den 21 februari 2008 utsågs Christer G Wennerholm (m) till ny ordförande i Nationella Hivrådet.
Aktörer som ingår i Nationella Hivrådet
Hiv-Sverige
Kriminalvården
Migrationsverket
Riksförbundet internationella föreningar för invandrarkvinnor
RFSL
RFSU
Skolverket
Smittskyddsinistitutet
Socialstyrelsen
Statens folkhälsoinstitut
Stiftelsen Noaks Ark
Sveriges Kommuner och Landsting
Symbol för medlemmar i Nationella Hivrådet
Socialstyrelsen har tillsammans med Nationella Hivrådet tagit fram en symbol för det samlade arbetet med hiv- och STI-prevention i Sverige.
Målsättningen med symbolen är att skapa igenkänning i det samlade nationella arbetet. Symbolen ska kunna användas tillsammans med olika organisationers/ myndigheters egna grafiska profiler och logotyper.
Ladda ner Nationella Hivrådets symbol
Nationell strategi mot hiv/STI
Under våren 2006 antog regeringen den nationella strategin mot hiv/aids och vissa andra sjukdomar (Prop. 2005/06:60) . Den tar sin utgångspunkt i de utmaningar som samhället står inför då det gäller hiv/aids och andra STI och de åtaganden som världens länder gemensamt kommit överens om i den deklaration som antogs vid den särskilda sessionen om hiv/aids i FN:s generalförsamling år 2001 (UNGASS). Den styr arbetet i Sverige med hiv/STI.
Nationell strategi mot hiv/aids och vissa andra sjukdomar (Prop. 2005/06:60) Regeringen