Influensan A(H1N1) - vaccination för riskgrupper 

Publicerat: 2009-09-14 
Mottagarens epost:
Din epost:
Meddelande till mottagaren (max 1000 tecken):
Din epost:
Meddelande till mottagaren (max 1000 tecken):

Det är viktigt att så tidigt som möjligt vaccinera grupper som riskerar att bli allvarligt sjuka i den nya influensan. Hivpositiva är en av de riskgrupper som prioriteras.

Socialstyrelsens har tagit fram rekommendationer för vaccination mot den nya influensan. Rekommendationerna ger landstingen underlag för hur vaccinet mot A(H1N1) kan användas och vilka som bör prioriteras för vaccination. En prioriterad grupp är hivpositiva. 

Rekommendationer för vaccination mot den nya pandemiska influensan A(H1N1) Rev 2009-12-21 sidan öppnas i ett nytt fönster 1,19 MB, Socialstyrelsen 

Rekommendationer för hälso- och sjukvårdens handläggning av misstänkta fall av den nya influensan A(H1N1) sidan öppnas i ett nytt fönster 248 kB, Socialstyrelsen

Influensa A(H1N1) – Checklista för skol- och förskolepersonal sidan öppnas i ett nytt fönster 212 kB, Socialstyrelsen

Informationsmaterial

Affisch - undvik smitta Sidan öppnas i ett nytt fönster Socialstyrelsen 
Affisch i pdf-format med information om hur man undviker att smittas och att smitta andra med den nya influensan. Den finns på 16 andra språk förutom svenska, samt som teckenspråktolkad film. Underlag för tryck av affischerna, i form av InDesign-filer, finns på informationsavdelningen på varje landsting.

Affisch – vaccinera dig Sidan öppnas i ett nytt fönsterSocialstyrelsen
En affisch i pdf-format med information om vaccinationen mot den nya influensan. Affischen finns på 18 andra språk förutom svenska, samt som teckenspråktolkad film.

Folder - vaccinera dig  Sidan öppnas i ett nytt fönsterSocialstyrelsen
En folder i pdf-format med information om vaccinationen mot den nya influensan. Foldern finns på 18 andra språk förutom svenska.

Faktablad – vaccin Sidan öppnas i ett nytt fönsterSocialstyrelsen
Ett faktablad i pdf-format med information om vaccinet och eventuella biverkningar. Bladet är tänkt som information till den som blir vaccinerad. Det kommer att översättas till flera språk.

Information och råd om nya influensan A (H1N1) - Till personal, elever och föräldrar i skolor och förskolor  sidan öppnas i ett nytt fönster 236 kB, Socialstyrelsen

Blankett – medgivande för vaccination Sidan öppnas i ett nytt fönster Socialstyrelsen
Socialstyrelsens har utarbetat ett förslag till blankett för vårdnadshavares godkännande för vaccination. Observera att det inte finns något krav på att landstingen ska hålla sig till just denna utformning. Den kommer att översättas till flera språk. 

Andra webbplatser

Krisinformation.se Sidan öppnas i ett nytt fönster
Myndigheternas gemensamma webbplats om den nya influensan. Här går det att hitta så mycket samlad info som möjligt. Det finns länkar till respektive landsting vilka håller i vaccinationerna. Landstingen uppdaterar sina hemsidor fortlöpande.

Socialstyrelsen Sidan öppnas i ett nytt fönster
Socialstyrelsen och andra myndigheter stödjer landstingen i arbetet med att vaccinera befolkningen. De tar bland annat fram rekommendationer och informationsmaterial.

Information från varje landsting om den nya influensan Sidan öppnas i ett nytt fönster Krisinformation
Krisinformation.se har en sverigekarta att klicka på för att hitta till rätt landstings information om den nya influensan.

Information på engelska Sidan öppnas i ett nytt fönster Krisinformation

Information på andra språk Sidan öppnas i ett nytt fönster Vårdguiden

Frågor och svar om influensan Sidan öppnas i ett nytt fönster Vårdguiden

Svar på vanliga frågor från hälso- och sjukvården om hantering av den nya influensan A(H1N1) Sidan öppnas i ett nytt fönster Socialstyrelsen
 
Det går att ringa det nationella telefonnumret 020-20 20 00 om man har frågor om nya influensan A (H1N1). Telefonupplysningen besvarar frågor om den nya influensan dygnet runt och drivs av svenska myndigheter.

Senast uppdaterad:  2009-11-27   Sidansvarig: Redaktionen 

 

border