9 kända personer som gått bort i AIDS

Trots att det gått årtionden sedan AIDS-epidemin härjade som värst så räknas sjukdomen än idag som en av de största hoten mot vår folkhälsa. Varje år insjuknar två miljoner människor i HIV och smittspridningen fortsätter att öka i flera delar av världen.

AIDS kan drabba vem som helst

Missuppfattningen om att AIDS endast skulle drabba homosexuella vet vi idag är en föråldrad bild då sjukdomen kan drabba vem som helst, oavsett ras, sexualitet och samhällsklass.

Vi har valt att blicka tillbaka och minnas några av våra mest älskvärda kändisar som gått bort i sviterna av AIDS.

Kända personer som gått bort i sviterna av AIDS

1. Freddie Mercury

(1946-1991)
Freddie Mercury räknas som en av världens främsta sångare genom tiderna. Som frontfigur i rockbandet Queen, har han skördat stora framgångar och är upphovsman till flera av bandets störa hits, däribland Bohemian Rhapsody, Someboy to Love och Don’t Stop Me Now. Freddie Mercury blev 45 år gammal.

2. Gia Carangi

(1960-1986)
Gia Carangi anses av många vara den första supermodellen. Hon frontade omslaget på flera prestigefyllda tidningar och hade samarbeten med modehus såsom Christian Dior, Giorgio Armani och Versace. Mot slutet av livet blev hon hemlös till följd av ett heroinmissbruk.

3. Liberace

(1919-1987)
Liberace (född som Wladziu Valentino Liberace) var en amerikansk pianist och underhållare. Hans karriär sträckte sig över fyra årtionden, och på toppen av sin karriär var han den mest betalade underhållaren i världen. Under 1950-talet hade han en egen TV-show (The Liberace Show) som var omåttligt populär.

4. Rock Hudson

(1925-1985)
Rock Hudson var en av Hollywoods främsta skådespelare under 1950- och 60 talet. Till hans mest kända filmer räknas klassikerna Pillow Talk, Giant och Send me no flowers. Hudson var den första stora Hollywood stjärnan som dog i AIDS, och till minne av hans död, lät vännen Elisabeth Taylor grunda stiftelsen Elisabeth Taylor AIDS Foundation.

5. Eazy-E

(1963-1995)
Eazy-E (född 7 september 1964) var en amerikansk rappare och producent. Han var medlem i hiphop-kollektivet N.W.A, och kallades inom hiphopvärlden för ”The Godfather of Gangsta Rap”. Efter upplösningen av gruppen inledde Eazy-E en framgångsrik solokarriär. Eazy-E blev 32 år.

6. Tina Chow

(1950-1992)
Tina Chow (född Bettina Louise Lutz) var en amerikansk modell, smyckesdesigner och modeikon under 1970- och 80-talet. Vid 16-års ålder blev hon ansiktet utåt för kosmetikaföretaget Shiseido vilket öppnade dörrar för fler samarbeten med inflytelserika modehus såsom Yves Saint Laurent och Issey Miyake. Tina Chow var en av de först kända heterosexuella kvinnorna som dog i AIDS.

7. Keith Haring

(1958-1990)
Keith Haring var en amerikansk konstnär. Han är främst känd för sina graffiti-inspirerade verk vilka han först skapade i tunnelbanestationer runt om New York och sedan ställde ut på museer. Hans konst ger ofta uttryck för koncept som födelse, död, sexualitet och krig. Utöver sin konst, ägnade sig Haring åt aktivism då han arbetade för att sprida medvetenhet kring AIDS.

8. Anthony Perkins

(1932-1992)
Anthony Perkins var en amerikansk sångare och skådespelare. Till hans mest kända filmer hör kultrullen Psycho och dess tre efterföljare Psycho II och Psycho III där han spelar rollen som Norman Bates. Perkins var gift med fotografen och modellen Berry Berenson som han fick två barn med.

9. Arthur Ashe

(1943-1993)
Arthur Ashe var en amerikansk tennisspelare. Han rankades som världsetta i tennis 1968 och 1978 och räknas som en av världens topp tio bästa spelare någonsin. Ashe är den första svarta tennisspelaren att väljas till USA:s
Davis Cup-lag samt den enda svarta tennisspelaren som vunnit Wimbledonmästerskapen.